fredag 25 juli 2014

Expedition Abisko - Dag 0



Den som reser till Abisko med flyg kommer ofelbart att ställa sig två frågor:

1. Varför åker någon över huvud taget tåg när det kostar sju gånger så mycket som flyget och tar sex gånger så lång tid?
2. Varför är alla landsvägsbussar mellan Kiruna och Abisko utrustade med kortterminaler som inte fungerar/används av bussbolaget?

När man så småningom kommer fram till Abisko får man som tur är andra saker att tänka på.

Abisko nationalpark inrättades år 1909 som en av de första i Europa. Redan sju år tidigare byggdes turiststationen som fortfarande är i bruk och som är knutpunkten för de runt 40 000 årliga besökarna i regionen. På vintern är det en av världens bästa platser att se norrsken och på sommaren har man midnattssol i åtta veckor. Dessutom har området landets lägsta årsnederbörd med runt 300 mm per år. En intressant plats med andra ord.

Eftersom vi kom dit på eftermiddagen var det för sent att ge sig ut i vildmarken på en gång, så vi ägnade kvällen åt att proviantera, prova delar av friluftsutrustningen vid Abisko Canyon:



och slutligen fråga en av de lokala guiderna om en lämplig rutt för en spännande trekk i Abiskoområdet. Så här i efterhand inser jag att det kan ha varit lite dumt att hävda att vi var erfarna vandrare. Det stämmer i och för sig bra in på Johanna (bilden) men jag själv hade ju faktiskt aldrig gjort något liknande förut.

Med vår felaktiga information som grund la guiden ut en rutt som sträckte sig i en cirkel från Abisko, sydöst genom Lapporten:



och in på baksidan av det bergmassiv som syns från byn. Bakom massivet skulle vi sedan följa dalgången ett par dagar för att så småningom ansluta till Kungsleden och följa den nordost tillbaks mot Abisko. Fem dagar, varav fyra långt bort från de trafikerade lederna, utan telefon, Internet, eller några som helst möjligheter att kontakta omvärlden.

Senare fick vi veta att andra vandrare blivit varnade för att ta den här vägen på grund av översvämmade floder och svåra markförhållanden, men vi kände oss istället mycket upprymda för expeditionsstarten nästa dag.

- to be continued -

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar