Från Wiktigpedia:
"Asado är både en social tillställning och en speciell sydamerikansk teknik för att tillaga kött över en öppen eld. Asado är den traditionella rätten i Argentina, Uruguay, Paraguay, Chile och södra Brasilien. På senare tid har tekniken spritts i anpassad form till Albanien, delar av östra Ungern och till områdena runt Järna i östra Sverige.
En asado kan tillagas antingen al asador eller a la parilla.
I det första fallet gör man upp en eld på marken eller i en eldgrop och
sätter upp asadores (metallkors) runt om som håller upp hela djuret
ovanför elden. I det senare fallet gör man upp eld och låter sedan kolen få den rätta glöden innan man lägger på parrillan (grillgallret) med allt kött som ska tillagas.
En annan tradition som främst förekommer i det argentinska och
chilenska Patagonien är att trä hela djuret (speciellt lamm och gris) på
en träpåle som slås ner i jorden och där värmen från kolen får göra
sitt. Detta kallas asado al palo. och det är den här tekniken som är den förhärskande i Europa och då framför allt i Sverige."
Här är lite inspiration och tips från en traditionell Järna-Asado.
Döda djur finns överallt, olika former av mårddjur och stora gnagare går bra, precis som vissa tamdjur, men om man är kräsmagad eller vill lyxa till det så kan man kontakta ett slakteri så gör dom grundjobbet åt en.
När du fått tag i ett djur så är första steget att ordna en asado al palo, alltså en grillställning. Här får man vara lite fantasifull, men några hushållsredskap funkar bra. Såga isär ett gammalt oljefat och vips har du ett bra underlag för en glödbädd.
Fyll djuret med växter från trakten så blir det en trevligt lokal prägel på smaken.
Se till att djuret sitter ordentligt fast så det går att snurra över glödbädden. Det går bra med ståltråd och skruvar men undvik lim, i alla fall det som har en stark lukt, det brukar kännas på smaken. Sen penslar man på rikligt med olja för att få till den där härliga doften.
Efter fyra till sex timmar är det klart. Sen är det fest.
Lycka till med din egen Asado!
F E R U K T A N S V Ä R T
SvaraRaderaFruktansvärt gott.
SvaraRadera