torsdag 30 april 2015

Snowdonia - dag 3

Dolgellau är en liten stad i södra delen av Snowdonia. Som dom flesta orter i nationalparken är turism största inkomstkällan idag, men Dolgellau har ett minst sagt rikt förflutet. Staden var epicentrum för en guldrush under 1800-talet och även någon sorts centrum för traktens ull- och garvningsindustri lite senare.

Vi checkade in på Plas Gwyn sent på eftermiddagen, ett nästan ännu mer fantastiskt B&B än det redan fantastiska The Courthouse. Vår värd Jan ordnade inte bara fram tips på vandringsleder och kartor, utan även en flaska bubbel som ersättning för att vi var tvungna att utrymma rummet ett par timmar för att fixa en vattenläcka.

En indisk middag, några timmars sömn och en jättefrukost senare var det dags att dra upp i bergen igen. Efter ett halvt dygns rådgörande med vår värd och med diverse guideböcker så hade vi bestämt oss för två walks idag. Först den lite kortare Precipice walk, och sedan den lite längre och mer kuperade Panorama Walk, båda i närheten av Barmouth.






Precipice Walk sträcker sig i en slinga runt en bergstopp, eller kanske snarare en höjd, ovanför Barmouth. Större delen av vandringen går på 800 fots höjd längs en smal klipphylla med utsikt över stora delar av Snowdonia National Park.





Efter att ha fyllt på förråden på SPAR så körde vi vidare till starten på en av Barmouths stora klassiker - The Panorama Walk. Kortfattat så består den av en låglänt slinga med fantastisk utsikt över havsinloppet.









Sedan följer en kuperad slinga lite i ingenmansland.






Och som avslutning ett ganska långt, höglänt avsnitt med vidsträckt  utsikt åt alla håll, där det fanns både får och motocrossförare.




Efter ett par mil och ganska många timmar var vi tillbaks på parkeringen. Nu var det lågvatten och dags för oss att dra vidare.


Sista stoppet på resan är den gamla arbetarstaden Bala en knapp timmes bilfärd bort. Mer om det i nästa inlägg...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar