söndag 24 september 2023

Rundtur på irländska ön


Belfast


Serien ”Line of Duty" är inspelad i Belfast (sedan säsong 2). Här är tunneln där hemlig information utbyts någon gång i varje avsnitt.


Under tiden alla stridigheter pågick hade pubar sina entréer täckta av stålburar för att inte släppa in folk med fel åsikter. Idag finns bara några få kvar.

Muraler är en stor grej i många städer, även i Belfast.

Alla muraler är inte politiska eller med något tydligt budskap.

Men den gamla sorten finns fortfarande kvar.

Vår guide Barney (touren "If buildings could talk") visar vägen mot "Instagram-alley".

Vi hamnade i en helt äkta polisinsats med dragna vapen (nästan). Brottslingarna kom undan såvitt vi kunde se.

Här har de ett radikalt sätt att både utfordra hemlösa och komma till rätta med alla sparkcyklar som ligger och skräpar

Giant’s Causeway


En jätte här på kusten hörde talas om en annan jätte i Skottland, tyckte att det var en bra anledning att slåss och byggde därför en bro mellan länderna. När han hade gått ditt på bron såg han att den andra jätten var mycket större så han sprang hem igen. Den skotska jätten kom klampandes efter på bron för att göra upp och då blev Finn (jätten här) så rädd att han för att gömma sig lät sin hustru klä ut honom till bebis. När skotska jätten såg den stora bebisen tänkte han att pappan till den måste vara mycket större än honom och skyndade sig tillbaks till Skottland och rev bron efter sig för att ingen skulle komma dit igen. Och kvar är den här rampen av pelare ned mot havet, och tydligen finns det en likadan på den skotska sidan.
Omgivningarna var också imponerande.
Sliabh Liag and the Pilgrim’s path


The Rusty Mackerel heter den här gemytliga gastro-puben där man också kan bo.
Europas högsta klippor. I alla fall klippor vid havet.

One Man’s Pass är en hårresande smal och blåsig stig på klippkammen ovanför Sliabh Liag. Det här är stigen mot den stigen. Det var för blåsigt och regnigt där för att kunna ta några fler foton närmare toppen.

The Pilgrim’s path går hela vägen upp till klipporna från byn Teelin och från vägen har man vidsträckt utsikt över dalgången med får, vattenfall och små sjöar.


Alpkråkor är sällsynta i Storbritannien och på Irland, men här fick vi faktiskt syn på några med röd näbb och allt.

1 kommentar: